ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟΥΣ 2ους ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,

Στο πλαίσιο της  υποστήριξης των καθηγητών /τριών που ετοιμάζουν μαθητές  για τους 2ους Παγκρήτιους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης, η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, επί πλέον των επιμορφώσεων που διοργανώνουν οι  Σχολικοί Σύμβουλοι , διοργανώνει επιμορφωτικές δράσεις , για καθηγητές και μαθητές  που απευθύνονται σε όλα τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  της Κρήτης    :

Α) Διαδικτυακά επιμορφωτικά σεμινάρια κριτών  και

Β)  Διοργάνωση στο Πανεπιστήμιο από το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών διάλεξης ανοιχτής για μαθητές και καθηγητές .

 

Α) Διαδικτυακά επιμορφωτικά σεμινάρια κριτών .

Όπως και πέρυσι προκειμένου να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση στην προετοιμασία αλλά και την αξιολόγηση των μαθητών κατά τη διάρκεια των αγώνων , θα γίνουν σεμινάρια κριτών . Οι επιμορφώσεις θα γίνουν από την πρόεδρο κ. Βάλια Λουτριανάκη και μέλη της  Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση  στις εξής ημερομηνίες

Πέμπτη 15/3/2018 & Τρίτη 20/3/2018 στις 20.00-22.00

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν είτε να παρακολουθήσουν την επιμόρφωση από το σπίτι

τους ατομικά από τον προσωπικό τους υπολογιστή ή να την παρακολουθήσουν μαζί

με άλλους ως εξής :

α) στο Γραφείο Σχολικών Συμβούλων στο Ρέθυμνο, ( Καλ. Παρρέν Σιγανού 4, 3ος όροφος) 

β) στο Γραφείο Σχολικών Συμβούλων στο Ηράκλειο, (Ρολέν 4, υπόγειο)

γ) στο 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου

Η ομαδική παρακολούθηση δίνει την δυνατότητα να αυξηθεί στην ουσία ο αριθμός των συμμετεχόντων, δεδομένου ότι ο ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε ατομικούς υπολογιστές είναι 25 άτομα  και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας .

Θα γίνει δεκτός και μικρός αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών και εκπαιδευτικών που επιθυμούν να έχουν την εμπειρία να συμμετάσχουν ως κριτές αν και δεν συνοδεύουν μαθητές τους,  με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθήσουν τις επιμορφώσεις .

Δηλώσεις συμμετοχής για όσους συμμετάσχουν ως κριτές θα γίνονται δεκτές ηλεκτρονικά ως και την Τρίτη 13/3/2018 στην διεύθυνση:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScQ-janL6uOzrT54MIAWOi2sBugTrp–Qoo6GKHlq2zLKoiXg/viewform

Στους ενδιαφερόμενους για ατομική παρακολούθηση από τον προσωπικό τους υπολογιστή θα αποσταλεί ηλεκτρονικά στο email τους οδηγίες και ο σύνδεσμος για είσοδο στην πλατφόρμα  της  επιμόρφωσης .

Το περιεχόμενο της επιμόρφωσης θα περιλαμβάνει ενδεικτικά τα εξής :

α. Κανόνες των αγωνισμάτων των 2ων Παγκρήτιων Μαθητικών Αγώνων και τα κριτήρια αξιολόγησης

β) Παρακολούθηση βίντεο μαθητικών  αγώνων και σχολιασμός ομιλιών .

γ. Συμβουλές για την προετοιμασία των μαθητών ανά αγώνισμα Ρητορικής.

γ. Τα στάδια διδασκαλίας του διττών λόγων και στοιχεία για τη διδασκαλία του

επιχειρήματος.

Επειδή θα συζητηθούν και γενικότερες τεχνικές  της ρητορικής και της επιχειρηματολογίας

στο πλαίσιο προγραμμάτων ή του μαθήματος, είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν τις ομαδικές  επιμορφώσεις  και εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται για το θέμα , ασχέτως αν θα συμμετέχουν φέτος με μαθητές τους στους αγώνες,  χωρίς δήλωση στη φόρμα.

 

Β. Διοργάνωση από το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο διάλεξης /μαθήματος ανοιχτής για μαθητές και καθηγητές  Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης.

Η κ. Χλόη Μπάλα, επίκουρος καθηγήτρια Αρχαίας Φιλοσοφίας, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής διοργανώνει στα διδακτήρια της Φιλοσοφικής Σχολής στου Γάλλου, διδασκαλία/διάλεξη  ανοιχτή σε  μαθητές και καθηγητές που συμμετέχουν στους αγώνες ή άλλους ενδιαφερόμενους . Προσκεκλημένος ομιλητής του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του είναι ο Ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Παντελής Μπασάκος , συγγραφέας βιβλίων και κειμένων για τη Φιλοσοφία της Γλώσσας, τη θεωρία του επιχειρήματος, την ιστορία και τη θεωρία της Ρητορικής.  Η διάλεξη θα έχει θέμα :

«Η ιστορία της Ρητορικής»

και θα πραγματοποιηθεί στα διδακτήρια της Φιλοσοφικής Σχολής, Αμφιθ. Α

την Τετάρτη  28 Μαρτίου 2018, ώρα 11.30-14.30.

Η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο μπορεί να συμπληρωθεί με ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου  ή ενημέρωση για τη Φιλοσοφική Σχολή που θα προηγηθεί .  Τα τμήματα σχολείων που ενδιαφέρονται  μπορούν να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία /διάλεξη οργανώνοντας διδακτική επίσκεψη στο πλαίσιο μαθήματος ή εκπαιδευτικής επίσκεψης στο πλαίσιο προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με τη Ν. 33120/ΦΕΚ681/6-3-2017. Όσοι δηλώσουν συμμετοχή θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες στο e-mail τους . Παρακαλείσθε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας ως σχολείο  ή μεμονωμένοι καθηγητές στη δράση αυτή  συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας  μέχρι 23 Μαρτίου 2018 στο σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdx2W_RhsqD-bmQvB5LvJXikejfydHtW4lVJHQ_8IgMmUwK7A/viewform

Η οργανωτική επιτροπή  των 2ων Παγκρήτιων Μαθητικών  Αγώνων Ρητορικής Τέχνης